- label News
- comment 0 komentarzy
Spis treści
Od wieków znane są prozdrowotne właściwości miodu, który jest cennym dodatkiem do potraw oraz leczniczych mikstur. Syrop z cebuli i miodu lub mleko z miodem i czosnkiem to specyfiki, które często były i dalej są podawane w domostwach, kiedy rozpoczyna się sezon grypowy lub ktoś zmaga się z osłabieniem. Miód charakteryzuje się przede wszystkim działaniem przeciwzapalnym, antybiotycznym, a także wykrztuśnym. To naturalny środek, który wspomaga nasz system odpornościowy dostarczając do niego w przyswajanej formie witaminę A, C, E, a także związki polifenolowe oraz enzymy. Warto jednak pamiętać, że nektar jest nektarowi nierówny, dlatego warto sprawdzić, po które rodzaje warto sięgnąć w okresie przeziębienia.
Miód lipowo-bławatkowy
Jednym z chętniej wybieranych rozwiązań w przypadku przeziębienia jest miód lipowo-bławatkowy, który pochodzi z rodzaju miodów wielokwiatowych ze zwiększoną ilością nektaru z lipy oraz bławatka (chaber). Wyróżnia się nie tylko kremową konsystencją, ale również delikatnym aromatem oraz subtelną słodyczą. Nie tylko polecany jest w przypadku przeziębienia, ale również świetnie sprawdzi się w formie przekąski. Zaletą nektaru lipowo-bławatkowego jest silne działanie antybiotyczne, dzięki czemu jest chętnie stosowany we wspomaganiu odporności podczas przeziębień, a także stanów zapalnych górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Nektar lipowo-bławatkowy znany jest nie tylko ze wzmacniania odporności, ale również uspokajania układu nerwowego czy dbania i prawidłowe odżywienie organizmu.
Miód faceliowy
Dużą popularnością cieszy się również jasnożółty miód faceliowy, który nie tylko sprawdza się podczas leczenia przeziębień, ale również w przypadku problemów z nadciśnieniem czy wątrobą. W jego składzie znajdziemy mnóstwo mikroelementów wspomagających układ krwionośny. Wspomniany nektar tworzony jest z kwiatów facelii błękitnej - chętnie wykorzystywany jest w medycynie ze względu na właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Wspomniany rodzaj charakteryzuje się żółto-zielonkawą barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem.
Komentarze (0)