-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód gryczany
Wśród wielu fantastycznych miodów naturalnych dostępnych w ofercie Pasieki Dutkowiak, szczególne miejsce zajmuje miód gryczany. To nie tylko słodki przysmak, ale również produkt o właściwościach leczniczych, cenionych od lat nie tylko w tradycyjnej medycynie. Już sam jego bursztynowy kolor urzeka i przyciąga wzrok, a aromat przenosi nas wprost na pola, gdzie kwitną białe kwiaty gryki. Spożywanie miodu gryczanego to doskonały pomysł na uzupełnienie codziennej zdrowej diety.
Poznaj aromat i smak miodu gryczanego
Prawdziwy miód gryczany to istna uczta dla zmysłów. Już sama konsystencja jest wyjątkowa — gęsta i zwarta niczym karmel. Rozpływając się w ustach, pozostawia na języku subtelne nuty korzenne i lekko gorzkawy, a nawet lekko piekący posmak. Dlatego bywa on uznawany za miód dla prawdziwych koneserów, osoby lubiące wyłącznie słodkie i delikatne nuty smakowe muszą się do niego nieco przyzwyczaić.
Charakterystyczny smak miodu gryczanego łączy w sobie słodycz z delikatną goryczką, tworząc kompozycję idealnie zrównoważoną. Wyraźnie wyczuwalne są nuty gryki, ale można w nim znaleźć także delikatny posmak innych roślin, z których pszczoły zbierały pyłek. Dodatkowo miód z nektaru kwiatów gryki charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem, który nadaje mu wyjątkowy charakter.
Miody gryczane należą do najciemniejszych miodów, w trakcie przechowywania zmieniają barwę z ciemnobrązowej do prawie czarnej. Kupując miód, warto więc zwracać uwagę na jego kolor, to pozwoli łatwo odróżnić miód gryczany od innych rodzajów miodu. Warto też zwrócić uwagę na to, że krystalizuje dosyć powoli, często ulegając rozwarstwieniu oraz tworząc grube kryształy.
Przeznaczenie miodu gryczanego:
Zastosowania miodu gryczanego:
Poznaj aromat i smak miodu gryczanego
Prawdziwy miód gryczany to istna uczta dla zmysłów. Już sama konsystencja jest wyjątkowa — gęsta i zwarta niczym karmel. Rozpływając się w ustach, pozostawia na języku subtelne nuty korzenne i lekko gorzkawy, a nawet lekko piekący posmak. Dlatego bywa on uznawany za miód dla prawdziwych koneserów, osoby lubiące wyłącznie słodkie i delikatne nuty smakowe muszą się do niego nieco przyzwyczaić.
Charakterystyczny smak miodu gryczanego łączy w sobie słodycz z delikatną goryczką, tworząc kompozycję idealnie zrównoważoną. Wyraźnie wyczuwalne są nuty gryki, ale można w nim znaleźć także delikatny posmak innych roślin, z których pszczoły zbierały pyłek. Dodatkowo miód z nektaru kwiatów gryki charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem, który nadaje mu wyjątkowy charakter.
Miody gryczane należą do najciemniejszych miodów, w trakcie przechowywania zmieniają barwę z ciemnobrązowej do prawie czarnej. Kupując miód, warto więc zwracać uwagę na jego kolor, to pozwoli łatwo odróżnić miód gryczany od innych rodzajów miodu. Warto też zwrócić uwagę na to, że krystalizuje dosyć powoli, często ulegając rozwarstwieniu oraz tworząc grube kryształy.
Prozdrowotne właściwości miodu gryczanego
Do spożywania miodu gryczanego zachęca nie tylko jego unikalny smak, ale także szereg jego właściwości prozdrowotnych. Jeżeli nie wiesz, na co jest dobry miód gryczany, to postaramy Ci się to wyjaśnić. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele zalet można znaleźć w miodzie gryczanym! Oto jego najważniejsze właściwości:
- miód gryczany posiada szereg substancji odpornościowych: zawarte w miodzie gryczanym witaminy i minerały wspomagają odporność organizmu i pomagają organizmowi w walce z infekcjami;
- łagodzi objawy przeziębienia i grypy: miód gryczany ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które pomagają złagodzić objawy przeziębienia i grypy, takie jak ból gardła, kaszel i gorączka;
- działa antyoksydacyjnie: zawarte w miodzie związki bioaktywne mają silne działanie antyoksydacyjne, chroniące komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym;
- reguluje poziom cukru we krwi: miód gryczany ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i podobnie jak miód akacjowy może z powodzeniem zastąpić cukier;
- poprawia trawienie: zawarte w miodzie gryczanym enzymy wspomagają trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe;
- reguluje pracę układu nerwowego.
Wymienione tu cenne właściwości zdrowotne miodu gryczanego są podobne do tych, jakie można znaleźć także w innych gatunkach miodu, dlaczego więc warto zainteresować się szczególnie miodem gryczanym? Jakie korzyści może przynieść jego systematyczne spożywanie?
Co jeszcze można leczyć miodem gryczanym?
Naturalny miód gryczany może być z powodzeniem wykorzystywany jako środek uzupełniający leczenie konwencjonalne - specjaliści od apiterapii zalecają regularne spożywanie miodu gryczanego w wielu schorzeniach.
- Miód gryczany uznawany jest za skuteczny środek zapobiegający chorobom serca i układu krążenia. Ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia jest szczególnie polecany w profilaktyce schorzeń na tle miażdżycowym oraz dla pacjentów z już zdiagnozowaną miażdżycą.
- Miód gryczany wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy, a także reguluje rytm pracy serca, co jest przydatne w schorzeniach takich jak dusznica bolesna czy nerwica serca.
- Miody gryczane mają właściwości odtruwające, skutecznie usuwają z organizmu metale ciężkie, np. ołów oraz pozostałości środków ochrony roślin czy innych toksycznych substancji pochodzenia roślinnego.
- Dzięki stosunkowo dużej zawartości żelaza, miód gryczany zalecany jest w terapii niedokrwistości, zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci.
- Działanie miodu gryczanego wspomaga rekonwalescencję po wyczerpujących chorobach, zwłaszcza po urazach lub zabiegach wiążących się z utratą krwi; może być wykorzystany w leczeniu odniesionych urazów wewnętrznych; miód z gryki także przyspiesza gojenie ran.
- Miód gryczany wykazuje także pozytywne działanie, jeżeli chodzi o wzrost poziomu hemoglobiny, dodatkowo odnawia tkankę kostną oraz działa antynowotworowo.
- obecność miodu gryczanego w codziennej diecie dodatkowo wspomaga układ nerwowy
Gdzie kupić prawdziwy miód gryczany?
Miód gryczany można kupić w sklepach spożywczych, na targach i w pasiekach, jednak bardzo ważne jest, aby kupować miód ze sprawdzonych źródeł, by mieć pewność co do jego autentyczności i wysokiej jakości. Najlepiej kupować go prosto od producenta, czyli wybierać po prostu miód z pasieki. W ofercie Pasieki Dutkowiak dostępny jest wyłącznie polski miód produkowany przez pszczoły zbierające nektar na ekologicznie czystych terenach.
Miody dostępne w supermarketach często bywają mieszankami różnych rodzajów miodów, więc jeżeli chcesz kupić prawdziwy miód gryczany, koniecznie sprawdź jego producenta. Pamiętaj, że miód gryczany ma naprawdę intensywny smak i zapach, a do tego wyróżnia się bardzo ciemną barwą. Jeżeli szukasz miodu, który będzie miał naprawdę korzystny wpływ na Twój organizm, wybierz oryginalny produkt dostępny w naszym sklepie internetowym.