Kategorie
Miód spadziowy iglasty
Miód spadziowy zbierany jest przez pszczoły ze spadzi drzew iglastych z których dominującym drzewem jest jodła pospolita. Spadź to lepka substancja, która jest produktem przemiany materii owadów żerujących na tych drzewach, głównie mszyc i czerwców. Sekretem miodu spadziowego jest również zawartość enzymów pochodzących z dwóch organizmów żywych - najpierw dodawanych przez mszyce i czerwce do spadzi, a następnie przez pszczoły do miodu. Miód spadziowy ma wyższe właściwości antybiotyczne niż miody nektarowe, zawiera więcej substancji biologicznie czynnych, biopierwiastków - żelaza, cynku, miedzi, magnezu, potasu i fosforu. Zapach miodu spadziowego pochodzi z olejków eterycznych z żywic drzew, z których zbierana jest spadź. Wysoka zawartość enzymów i składników olejków eterycznych powodują wysokie właściwości bakteriobójcze miodu spadziowego, które wzrastają wraz z rozpuszczaniem go w wodzie lub innych płynach. Z tego powodu poleca się go w chorobach układu oddechowego, takich jak kaszel, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc i przeziębieniach.