Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy pochodzi ze spadzi drzew liściastych takich jak topola, brzoza, klon i nektaru roślin miododajnych kwitnących jednocześnie. Spadź liściasta to lepka płynna substancja produkowana przez mszyce i czerwce żywiące się liśćmi drzew,  składająca się głównie z cukrów prostych. Ze względu na obecność spadzi miód ten charakteryzuje się większą zawartością olejków eterycznych niż czysty miód nektarowy a także ciemniejszą barwą i bardziej intensywnym smakiem. Miód nektarowo-spadziowy z Parku Narodowego Ujście Warty ma kolor ciemnobursztynowy, pochodzi z nektarów dziko rosnących roślin zielnych i spadzi liściastej - głównie z wierzby i buku. Miód nektarowo-spadziowy polecany jest w leczeniu infekcji, chorobach układu oddechowego a także dla wzmocnienia odporności, gdyż jest miodem uniwersalnym. Jego smak i aromat mogą się różnić między partiami, ponieważ w zależności od okresu zbioru zawiera raz, że różne proporcje nektaru i spadzi, a dwa pochodzi z różnych roślin.

Loading...