-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy nazywany bywa także miodem tysiąca kwiatów, co dobrze opisuje jego pochodzenie. Ten rodzaj miodu produkowany jest przez pszczoły, które zbierają nektar z różnych roślin kwitnących w danym momencie. Dlatego smak i aromat miodu wielokwiatowego może różnić się w zależności od tego, gdzie i kiedy zbierany był nektar. Miody wielokwiatowe, zaliczane do powszechnie stosowanych produktów pszczelich, możesz kupić w wielu miejscach, ale jeżeli zależy Ci na najwyższej jakości oraz na pewności, że kupujesz oryginalny miód, korzystaj ze sprawdzonych źródeł, jednym z nich może być choćby nasza Pasieka Rodzinna Dutkowiak.
Poznaj wyjątkowy smak miodu wielokwiatowego
Miody wielokwiatowe produkowane są przez pszczoły zbierające nektar z różnych kwiatów - dzięki temu powstaje produkt o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Smakowanie miodów tego typu to prawdziwa przygoda, ponieważ każdy słoiczek może być nieco inny, a przez to wyjątkowy. Nie da się jednoznacznie opisać smaku miodu, który powstaje z pyłku różnych kwiatów – zarówno uprawnych, jak i tych dziko rosnących. To, z jakich kwiatów powstał miód, wpływa także na jego kolor.
Miód wielokwiatowy wiosenny wyróżniał będzie łagodny smak, a z kolei zapach miodu wielokwiatowego produkowanego późnym latem lub jesienią może być bardziej intensywny. Różnica w smaku i zapachu wynika z tego, że w poszczególnych miesiącach pszczoły zbierają nektar z innych kwiatów, tworząc w ten sposób niepowtarzalne mieszanki. Właśnie dlatego pszczelarze często mówią o nim miód tysiąca kwiatów.
Przeznaczenie miodu wielokwiatowego:
Zastosowania miodu wielokwiatowego:
Czym miody wielokwiatowe różnią się od innych rodzajów miodu?
Pod względem składu chemicznego miód wielokwiatowy cechuje się ogromną różnorodnością. Na przykład miody zbierane na wiosnę mają dużą zawartość cukrów prostych, letnie z kolei są bogate w enzymy, biopierwiastki i substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Można znaleźć w nich także dużą ilość kwasów organicznych i oczywiście węglowodany.
Ich skład różni się w zależności od pory zbiorów oraz od rodzajów roślin, do których pszczoły mają dostęp. Smak i zapach miodu wielokwiatowego zależy także od miejsc występowania pasiek: inny powstanie, jeśli ule stoją w pobliżu drzew iglastych, a inny z pasieki usytuowanej blisko dziko rosnącej łąki. Jego wyjątkowość sprawia, że właściwie za każdym razem może powstać miód wielokwiatowy mający inne walory smakowe.
Jak stosować miód wielokwiatowy?
Wielu z nas zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że miód to nie tylko słodki smak. Miód wielokwiatowy podobnie jak pozostałe rodzaje miodów znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, z powodzeniem zastępując rafinowany cukier. Można dodawać go do napojów potraw, wypieków. Sprawdzi się świetnie w owsiance, jak i na kanapce, a do tego nie tylko pysznie smakuje, ale także dostarcza wielu składników odżywczych.
Warto jednak zwrócić uwagę także na właściwości prozdrowotne miodu. Jego właściwości biologiczne cenione są od stuleci i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Najczęściej po miód jako lekarstwo sięgamy w przypadku przeziębienia czy bólu gardła, mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że miód ma dużo więcej zastosowań leczniczych.
Miód wielokwiatowy – na co pomaga?
O miodzie wielokwiatowym można z powodzeniem powiedzieć, że jest to naturalny antybiotyk. Dlatego sprawdza się doskonale w leczeniu chorób dolnych dróg oddechowych, skutecznie zwalcza przewlekłe stany zapalne gardła, przydaje się także przy leczeniu grypy. Miód wielokwiatowy pomaga zwalczać bakterie i wzmacnia układ odpornościowy, ale jego cenne właściwości i zastosowanie jest zdecydowanie szersze.
Osoby cierpiące na przewlekłe choroby serca powinny włączyć do swojej diety miody, które wzmacniają układ krwionośny - szczególnie mięsień sercowy. Miód wielokwiatowy poleca się zwłaszcza przy chorobie wieńcowej, ale warto sięgać po niego także w stanach przemęczenia. Dzięki temu, że miód powstaje z pyłku kwiatowego, posiada naturalne alergeny, które mogą łagodzić katar sienny.
Pyszne miody z polskich pasiek
Spożywanie miodu wielokwiatowego to przede wszystkim uczta dla podniebienia! Dodatkowym bonusem są zaś jego prozdrowotne właściwości. Trudno znaleźć inny produkt, który tak jak miód zwalcza bakterie, wspomaga krążenie krwi, łagodzi przewlekłe choroby serca i pozwala budować odporność organizmu, a przy tym doskonale smakuje. Miód to prawdziwa zdrowa żywność i to niezależnie od tego, z jakich gatunków kwiatów został zebrany nektar.
Ciesz się pysznym smakiem i walorami zdrowotnymi naturalnych miodów z polskich pasiek. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz oryginalny miód, zrezygnuj z zakupów hipermarkecie. Zdecydowanie lepszym wyborem będą zakupy bezpośrednio w pasiece – możesz je zrobić także online - w naszym sklepie.