Czy miód pomaga obniżyć cholesterol?

Spis treści

Właściwości prozdrowotne wybranych miodów są znane i cenione od lat, jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre rodzaje miodu pszczelego mogą także obniżyć poziom cholesterolu LDL. Włączenie odpowiednio dobranego gatunku miodu do swojej diety to nie tylko pyszny sposób na jej urozmaicenie, ale także metoda na wzmocnienie naczyń wieńcowych oraz poprawę profilu lipidowego.

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na obniżenie poziomu cholesterolu, koniecznie sięgnij po miód z dodatkiem pierzgi, który dodatkowo wzmocni układ sercowo-naczyniowy i poprawi odporność całego organizmu. W tym wpisie omówimy kwestię: miód a cholesterol, ale podpowiemy także jaki rodzaj miodu spożywać najlepiej, aby uzyskać zbicie cholesterolu.

Dlaczego należy kontrolować poziom cholesterolu?

Wysoki poziom cholesterolu ma negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego kontrolowanie poziomu cholesterolu we krwi jest bardzo ważne dla zdrowia. Podwyższony poziom cholesterolu LDL może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co zwiększa prawdopodobieństwo przewlekłych chorób serca i udaru mózgu.

miód a cholesterol

Wzrost stężenia cholesterolu zmniejszyć może także elastyczność naczyń krwionośnych, co powoduje gromadzenie się złogów tłuszczowych. Ponadto przy podwyższonym poziomie cholesterolu mogą pojawić się problemy z wątrobą. Jednym z prostych sposobów na to, aby zadbać o poziom cholesterolu całkowitego, jest dieta zawierająca miód z pierzgą naturalny z polskich pasiek.

Miód a cholesterol

Najnowsze badania kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu w Toronto wskazują na to, że spożywanie konkretnego miodu może mieć pozytywny wpływ na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Co więcej, włączenie miodu z pierzgą do diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu może wpływać na jego wyraźne obniżenie. Jest to możliwe, ponieważ miód zawiera substancje takie jak flawonoidy, które mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także przeciwmiażdżycowe.

Dowiedziono, że pierzga w miodzie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu LDL, określonego mianem złego cholesterolu, a także może wpływać pozytywnie na zwiększenie poziomu cholesterolu HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Jednak miody mogą różnić się między sobą pod względem właściwości prozdrowotnych, a uzyskanie korzyści zdrowotnych możliwe jest dzięki regularnemu spożywaniu umiarkowanych ilości miodu w ramach zrównoważonej diety.

Jaki rodzaj miodu najlepiej wpływa na poziom cholesterolu?

Włączenie miodu do diety z pewnością przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jaki rodzaj miodu sprawdzi się najlepiej w przypadku problemów z poziomem cholesterolu? Po pierwsze warto podkreślić, że powinien to być surowy miód, po drugie naukowcy wskazują na pozytywne działanie miodów gatunkowych, ponieważ takie jednorodne miody najłatwiej sprawdzić pod względem ich składu biochemicznego. Jeżeli chodzi o konkretne gatunki, to najczęściej wymieniany jest miód gryczany, miód manuka oraz miód z pierzgą.

Miód z pierzgą i pyłek kwiatowy

pierzga

Pierzga to nic innego jak pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły, który w ulu ulega fermentacji mlekowej. Dzięki zawartości pierzgi miód staje się bogatszy w białko, aminokwasy, a także witaminy C i B, enzymy i minerały takie jak żelazo, magnez czy fosfor. To sprawia, że miód z dodatkiem pierzgi staje się wartościowym dodatkiem do codziennej diety.

Pyłek kwiatowy zawarty w pierzdze pomaga zwiększeniu energii i witalności, a także wpływa pozytywnie na procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Jest on ceniony ze względu na swoje właściwości zdrowotne - bierze udział w wielu procesach biochemicznych, dzięki czemu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne i poziom cholesterolu ogólnego. Warto jednak zwrócić uwagę, że osoby uczulone na pyłki kwiatowe powinny sięgać z rozwagą po miód z dodatkiem pierzgi.

pyłek kwiatowy
miód gryczany

Miód gryczany

Spożywanie miodu gryczanego to także prosty, a przede wszystkim smaczny sposób na to, aby wspomóc układ krwionośny oraz układ odpornościowy, a także na to, aby wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Miód gryczany zawiera fitosterole, czyli związki roślinne znane z korzystnego wpływu na poziom cholesterolu. Mogą one pomóc w blokowaniu wchłaniania cholesterolu, co pozwala na obniżenie jego poziomu we krwi.

Poza tym miód z gryki zawiera antyoksydanty: głównie flawonoidy i polifenole chroniące komórki przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki. To zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych czy uszkodzenia naczyń krwionośnych co bez wątpienia ma wpływ także na poziom cholesterolu, a także na ochronę zdrowia serca.

Miód na zbicie cholesterolu: podsumowanie

Osoby zajmujące się medycyną naturalną wiedzą doskonale jak wpływa miód na cholesterol. Wiedza ta znalazła także potwierdzenie w badaniach naukowych, zgodnie z którymi miód jednokwiatowy z koniczyny i robinii oraz miód z pierzgą, dzięki zawartości związków fenolowych może wpłynąć pozytywnie na cholesterol. Związki te mogą wpływać na rozszerzenie naczyń wieńcowych a przez to uniemożliwiać utlenianie cholesterolu LDL i zapobiegać zakrzepom krwi.

Włączając miód z pierzgą lub pyłek kwiatowy do swojej diety, możesz więc spróbować obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Pamiętaj jednak, że nie jest to jedyny warunek: miód może być bardzo wartościowym dodatkiem, ale podstawą dbania o zdrowy układ krwionośny jest racjonalnie zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Miód najlepiej dodawać do napojów, posiłków i ciast, zastępując nim cukier.

Na koniec warto dodać, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub innymi schorzeniami serca przed wprowadzeniem miodu do diety jako środka wspomagającego, powinny skonsultować się z lekarzem.

Brak komentarzy w tym momencie.

Informacje dotyczące plików cookies

Dzięki wykorzystaniu rozwiązań takich,jak pliki cookies i pokrewne technologie oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że wyświetlane treści lepiej odpowiedzą na Twoje potrzeby.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.

Loading...