Darmowa dostawa na terenie Polski z kodem FREE przy zakupie produktów o łącznej wartości 300zł i płatnościach tradycyjnym przelewem lub przez PayNow. Do płatności przy odbiorze dopłata 4zł za pobranie.
close
-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
-
Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Pierzga w miodzie
Pierzga pszczela to jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelich, znany ze swoich bogatych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. W przeciwieństwie do miodu, który powstaje głównie z nektaru kwiatów, pierzga jest naturalną mieszanką, w skład której obok pyłku kwiatowego, nektaru, miodu wchodzą enzymy pszczele. To właśnie ta unikalna kompozycja czyni pierzgę pszczelą prawdziwym skarbem natury dla zdrowia i urody.
Jak powstaje pierzga?
Pierzga, podobnie jak pozostałe produkty pszczele, powstaje bezpośrednio wewnątrz ula w pasiece. Pszczoły tworzą w plastrach mieszankę złożoną z miodu i pyłku kwiatowego połączonego z pszczelą śliną pełną wydzielanych przez nie enzymów. Jest ona zamykana wieczkiem woskowym - wewnątrz powstają warunki beztlenowe pozwalające na to, aby zaszedł proces fermentacji mlekowej.
Bakterie Lactobacillus acidophillus wytwarzają kwas mlekowy zabezpieczający znajdującą się w plastrze mieszankę przed zepsuciem. W ten sposób powstaje pierzga pszczela, nazywana też chlebem pszczelim – jest to podstawowy pokarm pszczół będący jedynym źródłem białka dla pszczół.

Poznaj właściwości zdrowotne miodu z pierzgą
Pierzga pszczela w miodzie to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich wykorzystywanych w apiterapii. Znajdziemy w nim żelazo, potas, cynk, magnez, selen i inne potrzebne witaminy i mikroelementy, których nie ma w miodzie wielokwiatowym. Miód z pierzgą jest nie tylko pyszny, jest także ceniony za szereg właściwości prozdrowotnych - jest wykorzystywany w leczeniu stanów chorobowych jelit, układu krążenia, a także w profilaktyce i wspieraniu odporności organizmu.
.jpg)
Pierzga w miodzie – właściwości
- Wzmacnianie odporność: dzięki zawartości witamin i minerałów, m.in. żelaza, potasu i witaminy C, pierzga w miodzie wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami.
- Działanie antyoksydacyjne: zawarte w pierzdze antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
- Wspomaganie pracy serca i układu krążenia: miód z pierzgą pomaga regulować poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiegając chorobom serca, chorobie nadciśnieniowej oraz miażdżycy.
- Poprawa pamięci i koncentracji: w pierzdze znajdują się także witaminy z grupy B i kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagające pracę mózgu i poprawiające funkcje poznawcze. Pierzga w miodzie daje też dobre efekty w chorobach układu nerwowego.
- Poprawa procesów trawienie: pierzga reguluje perystaltykę jelit, wspomaga układ pokarmowy i procesy trawienne.
- Działanie przeciwzapalnie: znajdujące się w miodzie z pierzgą flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, mogą więc łagodzić stany zapalne w organizmie
- Obniżenie poziomu cukru we krwi: działanie wynika z właściwości pyłku kwiatowego, który ma dobry wpływ na utrzymanie prawdiłowego poziomu glukozy w organizmie.
Duża zawartość mikroelementów i makroelementów, aminokwasów i witamin sprawia, że warto spożywać pierzgę zarówno w leczeniu różnego rodzaju chorób, jak i profilaktycznie, szczególnie przez okres jesienno-zimowy. Ze względu na swoją łatwą przyswajalność i bogatszy skład pierzga pszczela w miodzie jest ceniona za swoje właściwości odżywcze oraz zawartość cukrów prostych, ale sprawdzi się także jako wsparcie w ciężkich chorobach.
Jak stosować pierzgę?
Miód zawierający pierzgę pszczelą traktujemy podobnie jak inne produkty pszczele, dodając do codziennej diety, niepotrzebne jest tu jakieś specjalne dawkowanie. Pierzga pszczela w miodzie może być spożywana bezpośrednio ze słoika, można ją mieszać z jogurtem, muesli, mlekiem itp. Zaleca się dzienne spożycie 1-2 łyżeczek. Pierzgi w miodzie nie powinny jeść osoby uczulone na pyłek pszczeli.
Pierzgę można również stosować zewnętrznie w postaci maseczek na twarz lub wcierek do włosów. Znajdujące się w składzie pierzgi składniki doskonale odżywiają i nawilżają skórę, wygładzają zmarszczki i poprawiają jej elastyczność. Poza tym pierzga wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i stymuluje wzrost.
Pierzga w miodzie jest produktem w 100% naturalnym, nie zawiera konserwantów, dlatego warto zwrócić uwagę, aby właściwie przechowywać pierzgę pszczelą. Podobnie jak inne produkty pochodzące od pszczół, także słoiczek z miodem z pierzgą najlepiej trzymać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Miód z pierzgą podsumowanie
Pierzga to naturalny produkt o bogatych właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych. Wzmacnia odporność, poprawia pamięć, reguluje trawienie – przydaje się przy braku łaknienia, wzmacnia układ krwionośny – może być stosowany w anemii, ma właściwości antybakteryjne i odtruwające i wiele, wiele więcej! Warto włączyć pierzgę w miodzie do swojej diety, aby czerpać z jej naturalnych skarbów.