-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód spadziowy
Miody spadziowe należą do wyjątkowych produktów pszczelich - są one cenione za bogaty smak, ciemną barwę i mnogość właściwości zdrowotnych. W przeciwieństwie do miodów nektarowych, ich źródłem nie jest kwiatowy nektar, a spadź, czyli lepka substancja wydzielana przez mszyce i inne owady żerujące na liściach i pędach drzew. W Polsce miód spadziowy jest produktem charakterystycznym dla terenów leśnych, gdzie pszczoły zbierają spadź z iglastych i liściastych gatunków drzew. Miody spadziowe dostępne w ofercie naszej pasieki zbierane są przez pszczoły w najczystszych lasach Ziemi Lubuskiej, głównie z Parku Narodowego Ujście Warty, natomiast miód ze spadzi iglastej pochodzi z Beskidu Żywieckiego.
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze miodów spadziowych
Miód spadziowy cieszy się ogromną popularnością, ponieważ słynie z większej ilości składników odżywczych niż w przypadku miodów nektarowych. Znajdziemy w nim sporo pierwiastków takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Miód ze spadzi zawiera również niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C i antyoksydanty. Te cenne składniki nadają mu szereg właściwości zdrowotnych. Jakich dokładnie? Miód spadziowy:
- wspomaga odporność organizmu: obecna w miodzie spadziowym zawartość witamin i minerałów wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje;
- działa przeciwzapalnie: miód ze spadzi wykazuje działanie przeciwzapalne, co czyni go pomocnym w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, bólu gardła i stanów zapalnych stawów;
- poprawia trawienie: zawarte w miodzie enzymy wspomagają procesy trawienne i regulują pracę jelit;
- wspomaga leczenie ran: miód spadziowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przyspieszające gojenie się ran;
- działa uspokajająco: spożywanie miodu spadziowego przed snem może łagodzić stres i problemy z zasypianiem.
Warto też zwrócić uwagę na to, że miód spadziowy jest gęstszy i bardziej lepki niż miody nektarowe.
Miody spadziowe w leczeniu chorób
Apiterapia, czyli metoda polegająca na wykorzystywaniu właściwości leczniczych miodu i innych produktów pszczelich cieszy się coraz większą popularnością. Zastosowanie miodu spadziowego do leczenia rozmaitych chorób znane jest od wielu lat i jest doceniane za swoją skuteczność. Właściwości miodu spadziowego mogą być wykorzystywane podczas leczenia różnych chorób, aczkolwiek nie powinny zastępować kontaktu z lekarzem i korzystania z medycyny konwencjonalnej.
Przeznaczenie miodu spadziowego:
Zastosowania miodu spadziowego:
Na co pomaga miód ze spadzi drzew iglastych?
Miód ze spadzi iglastej ceniony jest za działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwkaszlowe. Stosowany jest w schorzeniach dróg oddechowych, szczególnie dolnych, takich jak:
- zapalenie oskrzeli,
- zapalenie płuc,
- astma oskrzelowa,
- gruźlica.
Poza tym miód spadziowy ze spadzi iglastej stosowany jest w terapii chorób serca i układu krążenia oraz naczyń krwionośnych:
- miażdżycy mięśnia sercowego,
- zakrzepowego zapalenia żył,
- guzków krwawiczych odbytu (hemoroidów).
Dodatkowo spadź iglasta stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego:
- reguluje trawienie,
- działa zapierająco przy biegunkach,
- działa lekko przeczyszczająco,
- leczy stany zapalne jelit.
Omawiając właściwości prozdrowotne miodów spadziowych z drzew iglastych należy wspomnieć także o ich korzystnym wpływie na układ moczowo-płciowy. Miód ze spadzi iglastej:
- pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego i zapaleniu nerek;
- wspomaga leczenie kamicy nerkowej;
- jest pomocny przy leczeniu gruczołu krokowego.
Spadź iglasta jest zalecana osobom z hipowitaminozą i anemią, a także rekonwalescentom. Miód spadziowy tego typu chroni także przed promieniowaniem jonizującym i może być spożywany przez cukrzyków.
Właściwości zdrowotne miodu ze spadzi liściastej i miodu nektarowo-spadziowego
Miód spadziowy liściasty jest mniej słodki niż miód nektarowy, jednak biorąc pod uwagę jego niesamowite właściwości zdrowotne, z pewnością warto po niego sięgać. Jest on ceniony za swoją wysoką wartość odżywczą oraz walory wzmacniające i regenerujące, a oprócz tego jest on wykorzystywany w terapiach dotyczących:
- chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit;
- chorób układu moczowego;
- chorób stawów.
Miód spadziowy z drzew liściastych ma także działanie przeciwzapalne i dezynfekujące, a także właściwości lekko moczopędne. Miód nektarowo-spadziowy dodatkowo oprócz spadzi zawiera nektary z kwiatów roślin miododajnych, a jego właściwości są praktycznie takie same jak czystego miodu spadziowego
Różnorodność smaków i zastosowań
Miody spadziowe charakteryzują się ciemną barwą, od bursztynowej do brunatnej, i specyficznym, lekko gorzkawym smakiem, są mniej słodkie niż miody nektarowe. W zależności od gatunku drzew, z których pszczoły zbierały spadź, można wyróżnić różne odmiany miodu spadziowego, np. miód spadziowy iglasty o charakterystycznym aromacie jodły albo też miód spadziowy liściasty np. z drzew takich jak buk czy lipa.
Miód spadziowy jest doskonałym dodatkiem do herbaty, deserów, nalewek i sosów. Stanowi również zdrową alternatywę dla cukru. Można go stosować do słodzenia napojów i potraw, a także jako naturalny słodzik do pieczenia ciast i deserów.
Polska jest jednym z największych producentów miodu spadziowego w Europie. Warunki klimatyczne i bogate lasy iglaste i liściaste sprzyjają rozwojowi mszyc i innych owadów produkujących spadź. Pszczelarze zbierają miód spadziowy głównie latem od czerwca do sierpnia, w zależności od pogody i dostępności spadzi. Warto wiedzieć, że niektórych krajach miód spadziowy jest uważany za jeden z najzdrowszych miodów.