Miód łąkowy z Ujścia Warty

Miód łąkowy pochodzi z nektaru roślin porastających dzikie łąki Parku Narodowego Ujście Warty w województwie lubuskim. Najliczniej występującymi tu roślinami są oset, łopiany, ostrożeń warzywny, krwawnica purpurowa, marchwica, sadziec konopiasty. W okresie wiosennym masowo kwitnie tu mniszek lekarski oraz  wierzba. Tak bogate pożytki są przez praktycznie cały sezon źródłem nektaru i spadzi dla pszczół. Stąd skład miodu łąkowego jest bardzo zróżnicowany, ponieważ jest on zbierany w okresie od maja do sierpnia. Miód łąkowy tak jak inne miody wielokwiatowe ma działanie bakteriobójcze, wzmacniające układ krążenia i ogólną odporność organizmu. Miód ten podobnie jak miód akacjowy pozostaje długo płynny, ma aromatyczny smak i jasnobursztynową barwę. Miód łąkowy z Ujścia Warty jest produktem regionalnym, nagrodzonym w konkursie Perła Ziemi Lubuskiej.

Loading...