Pierzga

Najczęściej zadawane pytania pszczelarzom – co to jest pierzga? Kiedyś znana tylko studentom farmacji z zajęć apiterapii i pszczelarzom a obecnie odkryta w Polsce jako naturalny środek na wzmocnienie odporności. Ale co to jest pierzga? Pierzga jest to po prostu pyłek kwiatowy, który pszczoły wnoszą do ula. Następnie umieszczają go w komórkach plastra, dodają odrobinę miodu i swoje enzymy i czekają aż pyłek ten ulegnie fermentacji mlekowej. Pierzga jest pokarmem dla młodych pszczół, daje im witaminy i aminokwasy niezbędne do rozwoju i wzmocnienia odporności. Nieprzypadkowo nazywana jest też chlebem pszczelim – z angielskiego bee bread,a  z niemieckiego Bienenbrot. Ma lekko kwaśny smak, ale też odrobinę słodki, bo w trakcie zbierania i ubijania pyłku w komórkach dostaje się do niej trochę miodu. Pierzga zawiera mikro- i makroelementy, sporo żelaza, witaminy. Pierzga ma działanie uodparniające, ale równie korzystnie działa na obniżenie cukru i cholesterolu we krwi.

Loading...