-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Pierzga
Pierzga pszczela jest wyjątkowym produktem pszczelarskim będącym połączeniem pyłku kwiatowego z wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Pierzga zbierana jest przez pszczoły jako pożywienie dla larw, ale ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne stała się przedmiotem zainteresowania także ludzi. Pierzgę pszczelą możesz kupić online w naszym gospodarstwie pszczelarskim. Jeśli chcesz poznać właściwości pierzgi pszczelej, koniecznie zapoznaj się z artykułem dostępnym na naszym blogu: “Czym jest pierzga i jakie ma właściwości?”
Czym jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, będący mieszaniną pyłku pszczelego, miodu oraz enzymów ślinowych pszczół. Pszczoły umieszczają tę mieszankę w komórkach plastra, następnie upychają ją gęsto główkami i tak zabezpieczona czeka jako wysokobiałkowy pokarm na młode pszczoły. Następnie pierzga podlega fermentacji mlekowej, przez co nie tylko staje się odporna na zepsucie, ale także zyskuje swoje niesamowite właściwości lecznicze.
Ten wyjątkowy produkt pszczeli dostępny jest w formie suplementów diety, ale zdecydowanie lepiej jest wybierać czystą pierzgę, miód z dodatkiem pierzgi lub jej koncentrat, który zawiera większą ilość składników odżywczych.
Wyjątkowe właściwości pierzgi pszczelej
Produkty pszczele cenione są za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne już od wielu lat, jednak pyłek pszczeli, który jest podstawowym składnikiem pierzgi, cieszy się popularnością stosunkowo od niedawna. Przetworzony pyłek kwiatowy z dodatkiem enzymów pszczelich posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, co sprawia, że spożywanie pierzgi pszczelej może stać się świetnym uzupełnieniem codziennej diety.
Składniki odżywcze pierzgi
Pierzga pszczela jest doskonałym źródłem cennych składników odżywczych takich jak:
- białko – pierzga zawiera go średnio około 30%
- węglowodany pochodzące głównie z miodu i pyłku kwiatowego
- witaminy – znajdziemy tu witaminy z grupy B witaminę C, E oraz prowitaminę A,
- minerały – pierzga jest bogata w minerały takie jak żelazo, magnez, potas, cynk, mangan i wiele innych,
- kwas mlekowy
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- aminokwasy egzogenne.
Pierzga pszczela – właściwości
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej nie są jeszcze w pełni zbadane, jednak z badań wynika, że warto stosować pierzgę pszczelą ze względu na następujące korzyści zdrowotne:
- właściwości przeciwbakteryjne,
- wspiera odporność organizmu,
- wspomaga leczenie niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza
- obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
- wspomaga układ krwionośny i reguluje ciśnienie tętnicze krwi
- zwiększenie energii i wytrzymałości,
- pierzga poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje przemianę materii,
- sprawdza się w przypadkach przewlekłego zmęczenia,
- regeneruje organizm,
- wspomaga leczenie chorób wątroby.
W medycynie naturalnej znane jest zastosowanie pierzgi przy leczeniu niektórych schorzeń, warto więc sięgnąć po wyśmienity miód z pierzgą pszczelą.
Czy warto spożywać pierzgę pszczelą?
Wprowadzenie pierzgi pszczelej do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jej regularne spożywanie może wspomóc układ odpornościowy, poprawić energię i witalność organizmu, oraz zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Jednak warto pamiętać, że pierzga pszczela nie zastąpi zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia, ale może ją doskonale uzupełniać jako naturalny suplement diety.
Dawkowanie pierzgi
Stosowanie produktów pszczelich jest stosunkowo bezpieczne i trudno mówić o możliwości ich przedawkowania, jednak zależy to zawsze od indywidualnych skłonności danego organizmu. Na początek stosowanie pierzgi warto rozpocząć, spożywając jedną łyżkę dziennie. W razie, gdyby pojawiły się niepokojące objawy, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Jeżeli chodzi o przeciwwskazania do spożywania pierzgi pszczelej, to głównie dotyczy to osób uczulonych na produkty pszczele - miód i pyłek kwiatowy. Także kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z chorobami układu pokarmowego powinny zachować ostrożność i obserwować czy miód z pierzgą nie daje jakichś negatywnych skutków.
Gdzie najlepiej kupić pierzgę pszczelą?
Pierzgę pszczelą można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale zdecydowanie lepiej jest ją kupić bezpośrednio od pszczelarza. Zakupy w sklepie internetowym Pasieki Dutkowiak to gwarancja, że nabywasz towar najwyższej jakości, pozyskiwany z poszanowaniem dla pszczół oraz środowiska naturalnego.
Po zakupie pierzgi należy zwrócić uwagę na sposób jej przechowywania, aby zachować jej wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Pierzga w miodzie powinna stać w ciemnym chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Pierzga pszczela – podsumowanie
Pierzgę pszczelą można z powodzeniem określić mianem bezcennego daru natury, który może skutecznie wspomóc właściwe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Zawarte w niej składniki mineralne wpływają pozytywnie na poprawę odporności, dlatego warto sięgać po miód z pierzgą zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Może być stosowana także u dzieci.
Warto zwrócić także uwagę, że pierzga jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm niż pyłek pszczeli. Jeśli więc chcesz zadbać w naturalny sposób o swoje zdrowie, koniecznie sprawdź, czym jest pierzga. Właściwości lecznicze tego produktu pszczelarskiego cenione są od dawna w medycynie ludowej. Współcześnie także coraz więcej badań naukowych wskazuje na jej pozytywny wpływ na organizm człowieka.