-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód akacjowy
Większość z nas wie, że prawdziwy miód po jakimś czasie ulega krystalizacji - jest to proces naturalny, świadczący o tym, że miód nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Wyjątkiem może tu być miód akacjowy, który ze względu na wysoką zawartość fruktozy, nie ulega temu procesowi przez zdecydowanie dłuższy czas niż pozostałe rodzaje miodów. Koneserzy miodu cenią go nie tylko za tę cechę, ale także za słodki smak oraz dużą zawartość cennych witamin i składników odżywczych. Zapraszamy do zapoznania się z wyjątkowymi zaletami miodu akacjowego dostępnego w naszym sklepie online.
Poznaj zalety miodu akacjowego
Okres kwitnienia robinii akacjowej trwa dość krótko, dlatego cena miodu akacjowego może być nieco wyższa niż cena innych rodzajów miodu. Warto jednak pamiętać, że kwiat akacji stanowi doskonały materiał miododajny, a pozyskany z niej miód jest cennym źródłem korzystnych dla ludzkiego organizmu substancji. Barwa miodu akacjowego zachwyca złotym połyskiem zwiastującym jego niepowtarzalną słodycz.
Miód akacjowy głównie składa się z węglowodanów, ale ma także niewielką ilość białka, witamin, minerałów, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych, a nawet niewielkie ilości kwasu foliowego. Poza tym kwiaty akacji zawierają flawonoidy oraz związki polifenolowe i aldehydy. Takie właśnie składniki miodu akacjowego sprawiają, że należy on do jednego z najczęściej wybieranych rodzajów miodów pszczelich. Płynna postać miodu, która nie zmienia się przez długi czas, to kolejna z jego niewątpliwych zalet.
Miód akacjowy – właściwości
Miód akacjowy zachwyca silnym słodkim posmakiem, warto jednak pamiętać o tym, że to nie tylko źródło cukrów prostych wyróżniające się zawartością szybko przyswajalnych węglowodanów, ale także produkt mający właściwości antyseptyczne oraz właściwości antybiotyczne. Jest to miód bogaty w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a co za tym idzie wzmacniać układ odpornościowy. Dzięki temu, że miód akacjowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że miód akacjowy zawiera enzymy, które chronią żołądek przed nadmierną ilością kwasów trawiennych i dodatkowo poprawiają pracę wątroby i wspomagają jej detoksykację. Sprawdzi się jako element wspierający w przypadku zapalenia żołądka oraz w zaburzeniach trawienia, a spożywany regularnie znajdzie zastosowanie także w leczeniu chorób zapalnych. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dzięki czemu może być spożywany także przez osoby chore na cukrzycę i cierpiące z powodu insulinooporności.
Przeznaczenie miodu akacjowego:
Zastosowania miodu akacjowego:
Jak stosować miód akacjowy?
Miód akacjowy to doskonały wybór dla każdego, wszak jego smak zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia! Łączy w sobie w idealny sposób składniki odżywcze, właściwości prozdrowotne oraz niepowtarzalne smak i aromat. Jasną barwę różniącą go od innych rodzajów miodów zapewniają mu specyficzne barwniki, na przykład karotenoidy, znajdujące się w kwiatach akacji, z których ten miód jest pozyskiwany, natomiast o jego aromacie decydują olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Miód z akacji może być spożywany bezpośrednio na przykład na kanapce, dodawany do herbaty, ciepłego mleka, owsianki lub do deserów.
Jeżeli natomiast chodzi o zastosowanie lecznicze, to można stosować go regularnie, aby wzmocnić odporność albo sięgać po niego przy osłabieniu organizmu. Przyda się jako preparat na ból gardła - doskonale łagodzi podrażnione gardło, dlatego chętnie jest wybierany przez osoby cierpiące na suchy kaszel. Poza tym warto wspomnieć, że miód akacjowy poprawia nastrój, ma także właściwości uspokajające, a łyżeczka miodu przed snem pomaga zwalczyć bezsenność.
Kolejne właściwości prozdrowotne miodu akacjowego
Znajdująca się w miodzie akacjowym acetylocholina zbawiennie wpływa na serce i układ krwionośny. Ponadto ten miód wykazuje także działanie moczopędne, dlatego warto po niego sięgać w przypadku chorób układu moczowego, zwłaszcza zapaleń bakteryjnych nerek. Miód z akacji może być stosowany także zewnętrznie w postaci okładów na skórę, w ten sposób można przyspieszyć gojenie się różnego rodzaju ran.
Słodki smak miodu z akacji sprawia, że smakuje on także małym dzieciom, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, czyli niszczące drobnoustroje, może być podawany już przedszkolakom, zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy dzieci narażone są na większy kontakt z różnego rodzaju patogenami. Ten wyjątkowy przysmak z robinii akacjowej z powodzeniem zastąpi słodycze produkowane z rafinowanego cukru.
Przeciwwskazania dotyczące miodu akacjowego
Warto pamiętać o tym, że mimo tego, że miód posiada mnóstwo wartości zdrowotnych, występują też pewne przeciwwskazania co do jego spożycia. Po pierwsze należy pamiętać, że miodu żadnego rodzaju nie można podawać dzieciom przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia. Poza tym miody powinny być spożywane w sposób ostrożny przez osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą. Ze względu na wysoką wartość kaloryczną miodów, z rozwagą muszą sięgać po niego osoby mające problem z nadwagą lub otyłością. Ostrożność przy jedzeniu miodu powinny zachować również osoby ze skłonnościami alergicznymi, zwłaszcza z alergią na pyłki roślin. Osoby te nie muszą jednak zupełnie rezygnować z miodu. Właśnie w takim przypadku szczególnie polecany jest miód akacjowy, który zawiera najmniej pyłków ze wszystkich rodzajów miodów.
Działanie i zastosowanie miodu akacjowego – podsumowanie
Miód akacjowy można bez wątpienia zaliczyć do jednych z najzdrowszych rodzajów miodów. Ze względu na dużą zawartość fruktozy miód akacjowy przez długi czas pozostaje w stanie płynnym, dlatego łatwo jest sięgać po niego, żeby dodać go do herbaty czy na kanapkę. Jego niepowtarzalny smak i aromat, to zaledwie początek tego, co możemy powiedzieć o miodzie akacjowym. Należy pamiętać, że jest to miód, w którym znajdziemy bogactwo cennych witamin, minerałów i innych składników, które wspomagają działanie ludzkiego organizmu - regularne spożywanie miodu z akacji może przyczynić się do poprawy kondycji organizmu. Głównym składnikiem miodu akacjowego są łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko dostarczają potrzebnej energii. Z drugiej zaś strony ma on działanie kojące na układ nerwowy, dzięki czemu uspokaja, ułatwia zasypianie i wspiera regenerację organizmu.
Z racji tego, że miód akacjowy zawiera dużo składników o działaniu antyseptycznym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym, może być spożywany jako suplement diety w okresie zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jest także świetnym uzupełnieniem kuracji w przypadku przeziębień, grypy i innych chorób górnych dróg oddechowych. Wspomnijmy jeszcze korzystny wpływ miodu akacjowego na układ pokarmowy oraz fakt, że jest on pomocny w stanach zapalnych i może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby refluksowej. Substancje prozdrowotne znajdujące się w miodzie akacjowym w sposób pozytywny wpływają także na układ krążenia oraz układ moczowy. Jak widać, warto uzupełnić swoją spiżarnię o kilka słoiczków wybranych miodów i koniecznie dopisać do listy zakupów pyszny miód akacjowy!