-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód faceliowy
Miód faceliowy, znany również jako miód z kwiatów facelii błękitnej, powstaje z nektaru tej pastewnej, jednej z najbardziej miododajnych roślin. Facelia, określana czasami królową roślin miododajnych, kwitnie w czerwcu i lipcu, obfitując w nektar o wyjątkowo słodkim aromacie. Pszczoły chętnie zbierają go z jej kwiatów, tworząc niepowtarzalny rodzaj miodu o charakterystycznych właściwościach.
Doskonały miód z kwiatów facelii
Wśród miodów z naszej rodzinnej pasieki nie mogło zabraknąć tego jednego z najbardziej cenionych miodów. Poznaj wyjątkowe właściwości miodu faceliowego, dowiedz się, dlaczego warto włączyć go na stałe do swojej codziennej diety!
Naturalny miód faceliowy zachwyca jasnożółtą barwą, która z czasem może lekko ciemnieć. Smak miodu faceliowego określany jest jako słodki smak z nutą owocowo-kwiatową, czasami lekko kwaskowaty pozbawiony charakterystycznej goryczy typowej dla niektórych miodów takich np. miód gryczany. Delikatnie kwiatowy aromat miodu faceliowego przywodzi na myśl letnią łąkę pełną kwiatów.
Miód z facelii to delikatny miód mający łagodny smak, jednak ważniejsze niż walory smakowe są jego właściwości odżywcze. Podobnie jak inne produkty pszczele jest chętnie wykorzystywany w apiterapii, a także w domowej kuchni. Jest on nie tylko doskonałym dodatkiem do wielu dań, który dodaje energii, ale także jest składnikiem, który wspiera układ odpornościowy.
Przeznaczenie miodu faceliowego:
Zastosowania miodu faceliowego:
Jakie właściwości zdrowotne ma czysty miód faceliowy?
Wiele osób chętnie sięga po miód lipowy, który jest prawdopodobnie jednym z najczęściej wybieranych rodzajów miodu, warto jednak sięgnąć także po inne rodzaje miodów takich jak, chociażby omawiany miód faceliowy. Zalicza się on bowiem do najcenniejszych miodów wśród produktów tradycyjnych. Właściwości lecznicze miodu faceliowego są dość dobrze poznane i opisane, a regularne spożywanie miodu tego rodzaju może nam przynieść szereg korzyści zdrowotnych.
Miód faceliowy zawiera pożyteczne kwasy organiczne, wiele aminokwasów i witamin szczególnie z grupy B i c ma także wiele cennych mikro i makroelementów takich jak na przykład wapń magnez żelazo, czy potas. Zawartość składników prozdrowotnych sprawia, że miód faceliowy działa na wiele rozmaitych schorzeń i dolegliwości. Jest wykorzystywany w następujących sytuacjach:
- w leczeniu choroby wrzodowej żołądka,
- w leczeniu chorób układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie w przypadku niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy,
- w leczeniu chorób układu pokarmowego w tym żołądka i dwunastnicy, łagodzi objawy wrzodów żołądka,
- w leczeniu astmy oskrzelowej,
- w leczeniu przeziębień.
Ponadto miód faceliowy ma właściwości bakteriobójcze, a także łagodzi toksyczne działanie nikotyny, alkoholu i innych używek.
Dlaczego warto sięgnąć po miód faceliowy?
Po pierwsze dlatego, że jest to po prostu pyszny miód! Smak miodu z nektaru kwiatów facelii można określić jako wyważony, lekko kwaskowaty smak łagodzi jego słodycz, dzięki czemu nie jest mdlący, a kwiatowy zapach dodaje mu wyjątkowego uroku. Jeśli dodamy do tego mnogość właściwości terapeutycznych, to okaże się, że jest to taka odmiana miodu, której z pewnością nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarce.
Warto spożywać go profilaktycznie, gdyż pomoże budować odporność oraz w okresie jesienno-zimowym, jako wsparcie organizmu w przeziębieniach. Co ważne, sprawdza się świetnie nie tylko w przeziębieniu - jest pomocny także w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, wykazuje właściwości łagodzące kaszel. Miód z facelii ma także właściwości rozgrzewające, antyoksydacyjne i odtruwające. Przyda się w przypadku chorób układu pokarmowego, zwłaszcza do łagodzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Dzięki wysokiej zawartości fruktozy, miód faceliowy, podobnie zresztą jak inne miody, może być wykorzystywany przez sportowców jako naturalny suplement energetyczny.
Gdzie jeszcze przyda się miód faceliowy?
Przepyszny miód przyda się także w kuchni, z powodzeniem można zastąpić nim biały rafinowany cukier. Miód jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, a przy tym niesie ze sobą szereg właściwości prozdrowotnych, których próżno jest szukać w cukrze. Doskonałym pomysłem będzie dodanie go do domowej jaglanki czy owsianki lub wykorzystanie go jako smaczny dodatek do deserów. Można użyć go także do słodzenia kawy czy herbaty - napój zyska wspaniały smak, a my dostarczymy sobie przy okazji nie tylko kalorii, ale także wartościowych składników odżywczych. Pamiętaj jednak, że nie należy go dodawać do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni.
Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym miód faceliowy może być wykorzystywany także jako produkt kosmetyczny. Mieszając go z cukrem trzcinowym oraz z oliwą stworzysz delikatny domowy peeling, przy pomocy którego złuszczysz martwy naskórek. Dzięki temu, że miód faceliowy pięknie pachnie, nie tylko zyskasz gładszą skórę, ale także zafundujesz sobie krótki seans aromaterapeutyczny.
Wyjątkowy miód faceliowy - podsumowanie
Miód pszczeli to nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, to także prawdziwa skarbnica wartości zdrowotnych. Jeżeli szukasz dla siebie czegoś nowego, sprawdź, jaki ma smak miód faceliowy. Mające niebiesko-fioletową barwę kwiaty facelii dostarczają pszczołom do produkcji miodu wyjątkowo aromatyczny nektar. W naszej pasiece można spotkać pilnie pracujące pszczoły, które znoszą go do ula, tworząc ten niepowtarzalny produkt. Facelia kwitnie krótko, więc można powiedzieć, że pozyskany z niej miód to seria limitowana i również dlatego warto się nim zainteresować.
Miód faceliowy posiada szereg właściwości zdrowotnych, o których pisaliśmy już wcześniej. Dlatego na koniec wspomnimy tylko jak rozpoznać naturalny miód faceliowy. Świeżo zebrany miód ma barwę jasnożółtą, skrystalizowany zbliża się do barwy jasnobursztynowej. Posiada delikatny kwiatowy aromat. Pamiętaj także, że prawdziwy miód z czasem ulegnie procesowi krystalizacji, jednak może się zdarzyć, że nawet dobry miód pozostanie dłużej płynny niż przewidywaliśmy. Wynika to między innymi z zawartości fruktozy w miodzie. Jeśli kupiłeś miód z naszej pasieki, możesz być pewny jego prawdziwości i najwyższej jakości, nawet jeśli zbyt szybko nie skrystalizuje.