Darmowa dostawa od 300 zł! Wpisz kod: FREE i zatwierdź plusem. Udanych zakupów.
close-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód mniszkowy
Wiosenna łąka pełna kwitnących na żółto mniszków to źródło cennego pyłku oraz nektaru, z którego powstaje miód mniszkowy o delikatnym acz wyrazistym smaku. W ofercie Pasieki Dutkowiak znajdziesz różne rodzaje miodów, w tym zdrowy miód z mniszka lekarskiego o kremowej konsystencji.
Jak powstaje miód mniszkowy?
Miód mniszkowy pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego, który jest powszechnie rosnącym na polach i łąkach chwastem. Żółte kwiaty kojarzą się z radosną, wiosenną aurą, a wytwarzany z ich nektaru miód zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Miód mniszkowy wyróżnia się piękną intensywnie pomarańczową, czasami wręcz bursztynową barwą z lekko zielonkawymi refleksami. Jest to miód gęsty i klarowny, który po skrystalizowaniu nabiera kremowej konsystencji. Jeżeli chodzi o smak miodu z mniszka lekarskiego, to jest on słodki, ale równocześnie lekko kwaskowaty z dość wyraźnie wyczuwalną nutką goryczy. Intensywny kwiatowy aromat kojarzy się czasem z wanilią lub migdałami. Miód wielokwiatowy z przewagą mniszka lekarskiego z naszej pasieki czyli nasz miód mniszkowy kremowy zawiera również nektary z innych kwiatów, m.in. z wierzby oraz kwitnącego jednocześnie wczesnego rzepaku, stąd jego barwa jest zdecydowanie jaśniejsza. Trudno pozyskać czysty miód mniszkowy, dlatego też nazywamy go wielokwiatowym z mniszkiem, jednak jego właściwości są mocno powiązane z właściwościami miodu mniszkowego.
Warto pamiętać, że miód mniszkowy to nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także cenne właściwości lecznicze. Jest to ten rodzaj miodu, który nie należy do najczęściej stosowanych, dlatego powinno się zapoznać się z jego zaletami i dowiedzieć się, kiedy warto stosować miód mniszkowy.
Zastosowania miodu mniszkowego:
Miód z mniszka lekarskiego - właściwości
Pozyskiwany z mniszka lekarskiego miód to prawdziwa skarbnica składników zdrowotnych, wśród których na szczególną uwagę zasługują:
- witaminy i minerały: słoiczek miodu mniszkowego jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo, potas, mangan i fosfor, witaminy B2 i C oraz karotenoidy. Są to cenne składniki odżywcze, które wspomagają pracę wielu układów w organizmie, wzmacniając odporność, regulując ciśnienie krwi i usprawniając trawienie;
- enzymy i związki fenolowe: mniszek lekarski zawiera liczne enzymy i związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu miód ten może skutecznie wspierać profilaktykę chorób nowotworowych, spowalniać procesy starzenia i chronić przed chorobami serca.
Miód mniszkowy oraz inne pszczele produkty cieszą się popularnością wśród zwolenników apiterapii, którzy doceniają jego wpływ na nasze zdrowie. Pyszny miód z kwiatów mniszka lekarskiego ma właściwości antybiotyczne, a oprócz tego przydaje się w następujących sytuacjach:
- wspomaganie wątroby układu trawiennego: miód mniszkowy, dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów i pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, wspomagając pracę wątroby, woreczka żółciowego i jelit. Łagodzi nadkwasotę, działa również łagodnie przeczyszczająco i wspomaga odtruwanie organizmu, przyda się np. po długotrwałej kuracji antybiotykowej;
- dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza wydalenie toksyn z organizmu, przez to znacznie wspomaga proces leczenia kamicy nerkowej, stanów zapalnych pęcherza itp.;
- właściwości przeciwzapalne sprawiają, że miód mniszkowy stanowi duże wsparcie w dolegliwościach reumatycznych, bólach stawowych, a także przyspiesza gojenie ran;
- zawarte w miodzie mniszkowym związki działają bakteriobójczo i przeciwwirusowo, wspomagając walkę z infekcjami i wzmacniając odporność;
- miód mniszkowy wykazuje także działanie uspokajające i relaksujące, co może ułatwiać zasypianie i poprawiać jakość snu;
- potas zawarty w miodzie mniszkowym reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krążenia.
Jak stosować miód mniszkowy?
Oprócz swoich niezaprzeczalnych właściwości leczniczych jest to po prostu świetny miód, który można z powodzeniem stosować jako zdrowy zamiennik cukru. Nadaje się idealnie do słodzenia herbaty, kawy i innych napojów. Można wykorzystać go jako dodatek do słodkich deserów, a także do przygotowywania sosów czy marynat, a nawet nalewek. Ponadto bywa stosowany jako wyjątkowo skuteczny kosmetyk, sprawdzający się jako maska nawilżająca do włosów lub maseczka do twarzy.