-
Menu główne
-
Miody
Wróć
-
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Cuda z ula
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Zestawy i akcesoria
Wróć
-
-
-
Polecany produkt
-
-
-
Polecany produkt
-
-
- O Pasiece
- Dla dystrybutorów B2B
- Gdzie nas znaleźć
- Promocje Zaloguj się
Kategorie
Miód wrzosowy
Wśród wielu rodzajów miodów dostępnych w naszej pasiece, na szczególną uwagę zasługuje miód wrzosowy. Jest on pozyskiwany jesienią, kiedy wrzosowiska zachwycają purpurą, jednak z racji tego, że wrześniowe warunki atmosferyczne bywają kapryśne, uzyskanie czystego miodu wrzosowego jest bardzo trudne. Dlatego jest on uznawany za dosyć rzadki i cenny produkt pszczelarski, który nie każdego roku jest dostępny. Jeżeli chcesz poznać jego smak i właściwości zdrowotne, sprawdzaj regularnie naszą ofertę.
Poznaj wyjątkowy miód wrzosowy
Miód wrzosowy, nazywany czasem, z racji trudnej dostępności, królem miodów posiada głęboką, bursztynową barwę, która z czasem może ciemnieć, dochodząc nawet do koloru rubinowo-brunatnego. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym słodko-kwaśnym, nieco gorzkawym smakiem, a niektórzy odnajdują w nim nawet lekko słony posmak.
Konsystencja miodu wrzosowego jest dosyć gęsta i klarowna, w procesie krystalizacji miód przybiera kremową konsystencję o charakterystycznej lekko ziarnistej strukturze. Jeżeli zaś chodzi o zapach, to naturalny miód wrzosowy charakteryzuje się intensywnym, korzennym aromatem z nutą wrzosów, dymu i mokrej ziemi.
Miód wrzosowy to produkt pszczeli mający bardzo wiele składników odżywczych takich jak:
- minerały: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń i sód, czyli mikroelementy odgrywające kluczową rolę w wielu procesach metabolicznych i wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i krwionośnego;
- witaminy: witaminy z grupy B, witamina C oraz witamina K. Witaminy te wzmacniają odporność organizmu, wspomagają pracę układu nerwowego i mają działanie antyoksydacyjne;
- enzymy i związki fenolowe: w miodzie wrzosowym znajdują się także enzymy trawienne, które wspomagają proces trawienia i przyswajanie składników odżywczych. Znajdują się w nim także związki fenolowe, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Przeznaczenie miodu wrzosowego:
Zastosowania miodu wrzosowego:
Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy to cenny dodatek dietetyczny, szczególnie dla osób z niedoborami pokarmowymi. Zawarte w miodzie wrzosowym enzymy wspomagają trawienie i regulują pracę jelit, co może mieć pozytywny wpływ na przyswajanie składników odżywczych. Podobnie jak inne rodzaje miodu, także miód wrzosowy przyczynia się do wzmacniania odporności organizmu, ale dodatkowo wyróżnia się następującymi właściwościami prozdrowotnymi:
- ma właściwości moczopędne, dzięki czemu działa leczniczo w chorobach nerek, dróg moczowych, a także gruczołu krokowego, dlatego proponuje się, aby stosować miód wrzosowy na prostatę;
- może być stosowany pomocniczo w kamicy nerkowej;
- wykazuje działanie lecznicze w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, a także w przewlekłym zapaleniu migdałków;
- wpływa łagodząco na stan zapalny układu pokarmowego, zwłaszcza żołądka i jelit
- jest ceniony także za łagodzenie objawów dny moczanowej oraz chorób reumatycznych;
- działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawia, że miód wrzosowy przydaje się także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, przeziębienia i kaszlu.
Jak więc widać spożywanie miodu wrzosowego niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków, a do tego miody wrzosowe, mające lekko gorzkawy smak mogą być ciekawą alternatywą dla klasycznej miodowej słodyczy.
Dlaczego warto sięgnąć po miód wrzosowy w kuchni?
Zwolennicy apiterapii wiedzą doskonale, że każdy rodzaj miodu ma nieco inne właściwości, dlatego warto zaopatrzyć się w różne miody, także w prawdziwy miód wrzosowy. Pasieka Dutkowiak oferuje ten wyjątkowy miód także w swoim sklepie online. Zbierany na wrzosowiskach nektar pozwala pszczołom stworzyć miód, który zachwyca kolorem, smakiem i aromatem - warto włączyć go do swojej diety nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale właśnie z powodu niepowtarzalnego smaku.
Wyrazisty smak miodu wrzosowego doda potrawom specyficznego charakteru, można połączyć go z owsianką czy innymi potrawami na mleku, ale równie dobrze wkomponuje się w inne dania, także wytrawne. Miód z wrzosu podkreśli smak mięs, dresingów i sosów. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać go do pieczenia, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury straci swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne.