- label News
- comment 0 komentarzy
Spis treści
Naturalny pyłek pszczeli, znany również jako pyłek kwiatowy czy też obnóże, to naturalny produkt pszczelarski, który cieszy się popularnością, ze względu na bogactwo cennych składników odżywczych i szerokie spektrum właściwości zdrowotnych. Ten drobny pyłek, zbierany przez pszczoły z kwiatów roślin, stanowi nie tylko źródło pożywienia dla tych owadów, ale również kryje w sobie cenne składniki przydatne dla ludzkiego zdrowia.
Poznaj pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli jest bogatym źródłem białka (około 30-40%), węglowodanów (około 10-20%), tłuszczów (około 5-10%), witamin (z grupy B, C, E, K), minerałów (potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk), aminokwasów, enzymów i innych związków bioaktywnych np. kwas foliowy. Te komponenty nadają pyłkowi pszczelemu szereg cennych właściwości. Umieszczony w komórkach plastra pyłek przeznaczony jest do karmienia larw pszczelich.
Pyłek pozyskiwany jest przez pszczoły z roślin owadopylnych takich jak np. wierzby, mniszek lekarski, gryka, facelia, sosna, głóg itp. W ciągu jednego słonecznego dnia pszczela rodzina może zgromadzić nawet kilogram pyłku. Pszczelarze od lat doceniają wartość pyłku kwiatowego, w związku z czym pozyskują go z uli, ustawiając pod nimi poławiacze pyłkowe. W ulach, w których nie ma poławiaczy pyłek zostanie umieszczony przez pszczoły w plastrze i po dodaniu przez nie enzymów pszczelich oraz dalszej fermentacji mlekowej stanie się pierzgą.
Pyłek kwiatowy – właściwości
Składniki prozdrowotne znajdujące się w pyłku kwiatowym sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się stosować pyłek pszczeli, zarówno prewencyjnie, jak i wspomagająco w leczeniu schorzeń różnego rodzaju. Kuracja pyłkiem pszczelim niesie ze sobą następujące pozytywne skutki:
- wzmacnia układ odpornościowy: zawarte w pyłku witaminy, minerały i antyoksydanty stymulują układ odpornościowy do walki z infekcjami i wzmacniają jego naturalne mechanizmy obronne;
- działa przeciwzapalnie: związki bioaktywne zawarte w pyłku pszczelim wykazują działanie przeciwzapalne, które może być pomocne w łagodzeniu objawów chorób reumatycznych, stawowych i innych schorzeń o charakterze zapalnym;
- wspomaga układ pokarmowy: enzymy trawienne zawarte w pyłku pszczelim wspomagają trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dodatkowo pyłek kwiatowy może mieć działanie prebiotyczne, stymulując wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Dobroczynne działanie pyłku pszczelego przejawia się także leczeniu niedowagi, można go podawać w przypadku problemów z łaknieniem;
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci: witaminy i minerały znajdujące się w pyłku pszczelim wpływają na zdrowie i kondycję skóry, włosów i paznokci, poza tym pyłek wspomaga regenerację skóry, a także może łagodzić objawy trądziku;
- działa antyoksydacyjnie: związki bioaktywne takie jak kwas pantotenowy czy związki fenolowe zawarte w pyłku neutralizują wolne rodniki, chroniąc w ten sposób komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym;
- wspomaga układ nerwowy: witaminy z grupy B obecne w pyłku pszczelim wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mogąc łagodzić objawy stresu, zmęczenia i bezsenności. Dodatkowo badania wskazują, że spożywanie pyłku pszczelego podwyższa sprawność psychiczną, w tym uczenie się i pamięć;
- pyłek pszczeli poleca się także osobom uprawiającym sport, ponieważ doskonale wzmacnia organizm po intensywnym wysiłku fizycznym
Jak więc widać istnieje mnóstwo powodów ku temu, aby stosować pyłek pszczeli. Nie można jednak zapomnieć, że nie jest to produkt przeznaczony dla wszystkich, nie powinny sięgać po niego osoby uczulone na jad pszczeli i inne produkty pszczele, ponieważ pyłek kwiatowy może wywołać u nich reakcje alergiczne o różnym natężeniu. Dlatego przed rozpoczęciem jego stosowania warto skonsultować się z lekarzem, jeśli mamy któreś z wymienionych alergii.
Pyłek pszczeli – jak stosować?
Zalecana dawka dzienna pyłku kwiatowego zależy od kondycji organizmu i oczekiwanych efektów leczniczych, najczęściej waha się od 1 do 60 g dziennie. Pyłek pszczeli może być stosowany w formie niezmienionej albo jako produkt mikronizowany. W celach leczniczych przyjmuje sięmaksymalnie 2-3 łyżki pyłku dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? To proste - należy wsypać go do ⅓ szklanki ciepłej wody, herbaty, mleka czy soku – pod dokładnym rozmieszaniu zostawiamy go na 30-60 minut. Namaczanie czyli inaczej maceracja pyłku poprawia jego przyswajalność, ale równie dobrze można spożywać sam świeży pyłek pszczeli, popijając dużą ilością płynu.
Terapia przy wykorzystaniu pyłku pszczelego powinna trwać przez dwa - cztery tygodnie. Najlepiej kurację pyłkiem pszczelim powtarzać 2-3 razy w ciągu roku. Przerwy w spożywaniu pyłku pszczelego pozwalają organizmowi na odpowiednie przetworzenie substancji zawartych w pyłku, co zapobiega zbyt wysokiej podaży którejś z witamin czy jakiegoś aminokwasu.
Zalety pyłku pszczelego – podsumowanie
Zastanawiasz się jeszcze czy warto pić pyłek pszczeli? Ten naturalny suplement diety to doskonałe uzupełnienie codziennej diety i prosty sposób na wzmocnienie odporności i przyspieszenie regeneracji organizmu, zwłaszcza w sezonach, gdy brak jest witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców, a organizm jest osłabiony brakiem słońca.
Pyłek pszczeli możesz pić, ale równie dobrze suszony pyłek kwiatowy może być dodany do owsianki, jogurtu, koktajlu albo nawet do surówki. Sprawdzi się także w kosmetyce, jako składnik maseczek nawilżających, regenerujących i odżywiających skórę. Pyłek pszczeli, który pszczoły przynoszą do ula i ulegający tam fermentacji mlekowej staje się pierzgą.
Komentarze (0)