Miód a odchudzanie – ile kalorii ma miód?

Spis treści

Miód, wyjątkowo pyszny i do tego niezwykle słodki dar natury, od wieków ceniony jest za swoje dobroczynne właściwości zdrowotne. Chętnie sięgamy po niego w okresach, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienie albo w celu wzmocnienia odporności organizmu. Ale mało kto zastanawia się nad tym, że miód może być także wyjątkowo skutecznym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę.

W tym artykule postaramy się wyjaśnić, czy warto sięgać po niego na diecie, a także jakie właściwości zdrowotne może dać Ci naturalny miód prosto z pasieki. Miód może być cennym elementem diety w trakcie odchudzania, oczywiście stosowany z umiarem i w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.

Miód pszczeli – poznaj jego składniki mineralne i nie tylko

Jeżeli do tej pory miód kojarzył Ci się wyłącznie ze słodkim dodatkiem do kanapek lub herbaty, to prawdopodobnie myślisz, że prawdziwy miód tuczy, podobnie jak zwykły cukier. Jednak tak naprawdę kaloryczność miodu i kaloryczność cukru to dwie zupełnie inne sytuacje, o których powiemy za chwilę. Teraz skupmy się na moment na właściwościach prozdrowotnych miodu.

miód na chlebie

Miód pszczeli to produkt zawierający nie tylko cukier. Znajdziesz w nim także:

  • witaminy: w zależności od rodzaju miodu będą to różne ilości witamin, ale wśród nich będą witaminy takie jak C, K oraz witamina B;
  • składniki mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń, mangan oraz żelazo;
  • enzymy wspomagające procesy trawienne, których nie zawiera biały cukier;
  • związki fenolowe i kwasy organiczne, mające działanie antybakteryjne i detoksykujące, co przyda się w trakcie diety.

W miodzie znajdują się cukry proste, które są doskonałym źródłem energii. Tu warto dodać, że organizm nie potrzebuje uruchamiać dodatkowych enzymów, żeby rozbić cukier złożony na cukry proste, dlatego ten rodzaj cukru jest łatwiej i szybciej przyswajalny. Spożywając miód, dostarczasz organizmowi także składników mineralnych i witamin, które w sposób pozytywny będą wpływały także na proces odchudzania.

Czy miód jest kaloryczny?

Jeżeli zastanawiasz się nad kwestią miód – kalorie, to nie będziemy Ci wmawiać, że miód pszczeli ma ich mniej, jednak warto zwrócić uwagę na to, że jest on jednak znacznie zdrowszy w porównaniu do rafinowanego cukru, co sprawia, że jest lepszym rozwiązaniem. Poza tym stosuje się go także zwykle nieco inaczej. Dlatego dawkowany w rozsądnych ilościach doskonale sprawdzi się także podczas diety. Jednak miód ma około 340 kcal/100g, dlatego zastępując nim cukier, przy odchudzaniu należy o tym pamiętać.

Miód na diecie

Łyżeczka miodu a łyżeczka cukru

Naturalny miód ma zdecydowanie większy ciężar właściwy, jedna łyżeczka miodu waży około 12 gramów i zawiera średnio 40 kalorii. To więcej niż w łyżeczce cukru białego (około 20 kalorii), ale miód zawiera również wiele cennych składników odżywczych, których cukier pozbawiony jest całkowicie. Poza tym miód jest dużo słodszy, aby osiągnąć podobny poziom słodkości danego napoju czy potrawy można wziąć go dużo mniej niż cukru.

Miód a odchudzanie

miód do herbaty

Skoro miód jest słodki, a łyżeczka miodu jest nawet bardziej kaloryczna niż cukier, to czy można powiedzieć o tym, że sprzyja on odchudzaniu? Tak! Stosowany z rozwagą może być sprzymierzeńcem procesu odchudzania. Dzieje się tak, ponieważ jest on zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla białego cukru, który często dodajemy do herbaty, kawy, deserów i innych potraw. Zastąpienie cukru miodem może zmniejszyć ilość spożywanych kalorii i tym samym ułatwić odchudzanie.

Naturalny miód zawiera fruktozę, która dłużej utrzymuje uczucie sytości niż glukoza zawarta w cukrze białym. Dzięki temu wybierając łyżeczkę miodu zamiast cukru, możemy rzadziej odczuwać głód i sięgać po przekąski. Istnieją badania, które sugerują, że miód może mieć znaczący wpływ na przyspieszenie metabolizmu, co oznacza, że dzięki niemu organizm spala więcej kalorii nawet w stanie spoczynku. Poza tym miód naturalny wspomaga pracę wątroby i jelit, co ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. To może mieć pozytywny wpływ na proces odchudzania i ogólne samopoczucie.

Miód a indeks glikemiczny

Wiele osób dbających o swoje zdrowie zwraca szczególną uwagę na indeks glikemiczny spożywanych produktów. IG to wskaźniki mówiący nam o tym, jak szybko po spożyciu dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Gwałtowny wzrost glikemii może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z cukrzycą. Produkty o niskim IG (poniżej 55) powodują stopniowy wzrost glikemii, co jest korzystniejsze dla organizmu. A jak ma się to do miodu?

miód akacjowy a odchudzanie

Indeks glikemiczny miodu waha się w zależności od jego rodzaju i pochodzenia. Ogólnie rzecz biorąc, miód ma wyższy IG niż cukier biały (IG 68). Średni IG miodu to około 58, ale może on sięgać nawet 85 dla ciemnych miodów spadziowych. Dlatego osoby z cukrzycą powinny zwracać uwagę na to ile i jaki rodzaj miodu stosują. Jeżeli szukasz miodu, który ma niższy indeks glikemiczny, koniecznie sprawdź miód akacjowy.

Czy można jeść miód podczas diety odchudzającej?

Idealnie byłoby zrezygnować zupełnie z cukru, jednak jeżeli nie chcesz rozstawać się ze słodkim smakiem, warto sięgnąć po miód, czyli zdrowy zamiennik cukru. Spożycie miodu niesie ze sobą sporo kalorii, ale nie są to tzw. puste kalorie - w miodzie znajdziesz także witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i inne składniki, które pozytywnie wpływają na odporność i dobrostan całego organizmu, o czym nie można mówić w przypadku cukru.

Podsumowując, nie warto zaprzątać sobie głowy kalorycznością miodu, zdecydowanie lepiej jest zwrócić uwagę na jego smak. Stosowany z umiarem dostarczy nie tylko słodkiego smaku, ale także będzie miał pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. W zależności od preferencji możesz wybrać miód spadziowy, miód lipowy, miód faceliowy - każdy z nich będzie lepszy od cukru.

Brak komentarzy w tym momencie.
Loading...