Produkty »

Informacje ogólne

Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji, które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw drobnoustrojowych.
Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce, wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego.
Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie.
 

 

 

 

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych. Najważniejsze to:            
             witaminy;
              biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
              niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
              enzymy pszczele.

Pyłek wykazuje działanie antybaktryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną. Znajduje zastosowanie w przypadkach:          
             wyczerpania fizycznego i psychicznego;
              wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
              obniżonej odporności;
              anemii;
              miażdżycy;
              cukrzycy;
              stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
              nadmierne wypadanie włosów;
              choroby wątroby (zatrucia);
              w stanach niedoborów pokarmowych.
W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie
 

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

 

             W rejonie stacjonowania pasiek z Gospodarstwa "Dutkowiak" pozyskiwany jest pyłek z rożnego rodzaju roślin dziko rosnących i uprawnych. Wymienić tu należy szczególnie mniszek, rzepak ozimy i jary, gorczyca, facelia, chaber bławat. Suszenie pyłku odbywa się w niskich temperaturach, mrożenie zapobiega rozwojowi barciaka, a przewiewanie i przebieranie pozwalają uzyskać produktu najwyższej jakości.


Pierzga jest kolejnym produktem z naszej pasieki. Pierzga to nic innego jak pyłek kwiatowy zmagazynowany przez pszczoły w plastrach. Po zebraniu i dostarczeniu do ula pyłku pszczoła miesza go z wydzieliną gruczołów ślinowych i niewielką ilością miodu, następnie umieszcza to wolnej komórce plastra, ubija główką i pokrywa warstą miodu. Zabiegi te prowadzą do powstania warunków beztlenowych i procesu fermentacji mlekowej. Można pokusić się o porównanie - pyłek kwiatowy i pierzga to tak jak kapusta świeża i kiszona. W wyniku działania enzymów zawartych w ślinie pszczół zachodzi rozkład białek do peptydów i aminokwasów, wielocukrów na cukry proste. Pierzga w stosunku do pyłku staję się produktem łatwiej strawnym i przyswajalnym . W opnii konsumentów zyskuje pod względem smakowym.

     Zarówno pyłek jak i pierzga to produkty niezbędne w rozwoju rodziny pszczelej. Pierzga szczególnie cenna jest w okresie przed wiosennym, kiedy niskie temperatury uniemożliwiają loty pszczół, w przyrodzie dodatkowo brakuje pyłku a potrzeby rodziny na skutek jej rozwoju rosną. Pierzga jest pokarmem białkowym, niezbędnym dla młodych pszczół produkujących mleczko /karmiących czerwiącą matkęi kilkudniowe larwy/. Brak pyłku i pierzgi w ulu prowadzi do słabego rozwoju rodzin i chorób pszczół.

     Pierzga i pyłek kwiatowy mają zbliżony skład chemiczny. W pierzdze na skutek działania enzymów i fermentacji wzrasta poziom cukrów prostych, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych /NNKT/, kwasu mlekowego, witamin. Działnie pierzgi i pyłku kwiatowego również wykazuje analogię. Zaleca się ją w przypadku :            
             niedokrwistości;
              cukrzycy;
              choroby jelit;
              choroby nadciśnieniowej;
              stanów wyczerpania psychicznego i fizycznego;
              braku łaknienia;
              chorób układu moczowego i prostaty;
 

Dawkowanie:
30 g dziennie przez miesiąc

 

      Mimo niekwestionowanych walorów zdrowotnych pierzgi i zapotrzebowania rynku niewiele pasiek pozyskuje ten produkt. Związane jest to koniecznością ponoszenia wysokich nakładów pracy niszczeniem plastrow, ręcznym oczyszczaniem z drobin woskowych, ogólnie dość dużym kosztami w całym procesie technologicznym/ maszyna do pozyskiwania, mrożenie, dodatkowa wymiana plastrów, pracochłonność/
 

Pierzgę pakujemy w formie czystego składnika w opakowaniu 100g
i pierzgę w miodzie /20% pierzgi/ opakowanie 400g

 

 

Propolis nazywany też kitem pszczelim to mieszanina substancji zbieranych przez pszczoły z pąków i kory roślin liściastych i iglastych , balsamu pyłkowego wytwarzanego z pyłku kwiatowego w wolu pszczelim i wosku. W ulu pełni rolę wypełniacza szczelin, wykorzystywany jest do powlekania ścian ula, komórek pszczelich. Dzięki swoim właściwościom zabezpiecza środowisko ula przed rozwojem drobnoustrojów.
 

     Propolis jest produktem o bardzo bogatym nie do końca poznanym składzie. Główną masę stanowią żywice, olejki eteryczne, woski ,garbniki, flawonoidy. Propolis to rodzaj naturalnego antybiotyku. Stwierdzono jego antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne działanie. Posiada też właściwości regenerujące. W medycynie ludowej zajął ważne miejsce jako środek stosowany w leczeniu różnych stanów zapalnych /gardła, krtani, skóry/, trudno gojących się ran, odleżyn, oparzeń. W przypadku złamań przyspiesza zrastanie kości.

   
     Dziś wykorzystuje się go do produkcji maści, czopków, roztworów etanolowych. W warunkach domowych najłatwiejszym sposobem wykorzystania propolisu jest sporządzenie roztworu spirytusowego w stosunku 1: 10

 

Nalewka propolisowa :

50g oczyszczonego propolisu zalać 0,5 l 70% spirytusem. Roztwór należy przechowywać w ciemnym miejscu i od czasu do czasu wstrząsnąć. Po 2 tygodniach, po przecedzeniu nalewka jest gotowa do użytku. Stosuje się ją zewnętrznie do pędzlowania trudno gojących się ran, dziąseł, do okładów przy odleżynach. Przy zastosowaniu wewnętrznym propolisu zaleca się rozpuszczenie nalewki w niewielkiej ilości wody.
 

 


Matki pszczele. Produkcja matek pszczeli zajmujemy się niemalże od początku prowadzenia pasieki. Dobra matka jest gwarancją właściwego rozwoju rodziny pszczelej, nastroju roboczego w ulu, wysokiej wydajności miodu z ula. Nie bez znaczenia jest łagodność i zdrowotność pszczół.

     To cechy również podlegające dziedziczeniu. Matki produkowane w naszej pasiece oceniane i selekcjonowane są po względem w/w cech, a wielkość i różnorodność miejsc stacjonowania pasiek sprzyja właściwemu wyborowi matek do dalszej hodowli. Uczestniczymy w programie krzyżowniczym zatwierdzonym przez Centralną Stację Hodowli Zwierząt. Efektem tej pracy jest pszczoła linii MDZ, której genotyp pochodzi od najlepszych matek rasy carnica.

 

Oferujemy matki :

              niezapłodnione

              zapłodnione naturalnie ze sprawdzonym czerwieniem

 

 

20.08.2017

Dzień Pszczoły w Gospodarswie Pszczelarskim "Dutkowiak"

Newsletter