Pszczoły wzięły się do pracy...
Jak przezimowały pszczoły? To najczęściej zadawane pytanie zwłaszcza w kontekście docierających informacji o masowym ginięciu pszczół w krajach zachodnich. Pierwsze ciepłe dni i pierwsze przeglądy mamy za sobą. Nie ominęły nas spadki rodzin. Przy tak sporej pasiece jest to nieuniknione, poziom ich jednak kształtuje się w normie i sprzyjających warunkach nie będziemy mieć problemu z odbudowaniem stanu wyjściowego. Bardzo ważne w okresie przedłużających się chłodów wiosennych jest zapas pokarmu i pierzgi. Rodziny u których stwierdza się niedobór pokarmu powinny zostać podkarmione. W takiej sytuacji najczęściej korzystamy z gotowych plastrów z pokarmem lub nawet z miodem pozostawionych z okresu karmienia pszczół. W przypadku braku takich plastrów rozwiązaniem jest ciasto cukrowo-miodowe lub ostatecznie syrop. Pozostawienie pszczół samych sobie bez pokarmu w okresie przedłużających się chłodów prowadzi do zamierania rodzin w najlepszym przypadku do silnego ich osłabienia .Wbrew powszechnemu przekonaniu najtrudniejsze dla pszczół jest przedwiośnie, a nie zima. Z niskimi temperaturami pszczoły radzą sobie zazwyczaj dobrze. Wiosenne przeglądy to także ocena stanu rodzin , czyli siły rodziny i przygotowanie ich do pierwszych pożytków. W naszym rejonie są to mniszek, sady i rzepak. W tej chwili kwitną już klony i wierzba-pożytki rozwojowe dostarczające pszczołom pyłku i nektaru. Pierwszym towarowym pożytkiem będzie mniszek , wierzba krucha i zaraz potem rzepak. Po dość długim okresie mrozów bez opadów śniegu rzepak w wielu rejonach kraju wymarzł, w naszym rejonie jak oceniamy do 50 % areału rzepaku zostało przeorane. O wydajności z tych pożytków decyduje również aura, miejmy nadzieję, że przynajmniej ta będzie sprzyjać.
|
05.04.2020
Dodatnie wiosenne temperatury sprzyjają oblatywaniu kwitnących w tym czasie drzew mirabelkowych. Pszczoły zbierają już miód i pyłek, ale nie myślcie, że będzie wam dane go spróbować - pierwsze plony zawsze oddaje się pszczołom dla wzmocnienia ich rodzin i przygotowania do dalszej pracy. Newsletter
|