Aktualności »

Pszczoły wzięły się do pracy...

                                                 

 

 

 

                                                                                           

                                                      

Jak przezimowały pszczoły?   To najczęściej zadawane pytanie zwłaszcza w kontekście docierających informacji o masowym ginięciu pszczół  w krajach zachodnich.  Pierwsze ciepłe dni i pierwsze przeglądy mamy za sobą.  Nie ominęły nas spadki rodzin. Przy tak sporej pasiece jest to nieuniknione,  poziom ich jednak kształtuje się w normie  i sprzyjających warunkach nie będziemy mieć problemu z odbudowaniem stanu wyjściowego.

Bardzo ważne w  okresie przedłużających się chłodów wiosennych jest zapas pokarmu i pierzgi. Rodziny u których   stwierdza się  niedobór  pokarmu powinny zostać  podkarmione. W takiej sytuacji najczęściej korzystamy z gotowych plastrów  z pokarmem lub nawet z miodem pozostawionych z okresu karmienia pszczół.  W przypadku braku takich  plastrów  rozwiązaniem jest ciasto cukrowo-miodowe lub ostatecznie syrop.  Pozostawienie pszczół samych sobie bez  pokarmu  w okresie przedłużających się chłodów prowadzi do zamierania rodzin w najlepszym przypadku do  silnego  ich osłabienia .Wbrew powszechnemu przekonaniu najtrudniejsze dla pszczół jest przedwiośnie, a nie zima. Z niskimi temperaturami pszczoły radzą sobie zazwyczaj dobrze.

 Wiosenne przeglądy to także ocena stanu rodzin , czyli siły rodziny  i przygotowanie ich do pierwszych pożytków. W naszym rejonie są to mniszek, sady i rzepak. W tej chwili  kwitną już  klony i wierzba-pożytki rozwojowe dostarczające  pszczołom pyłku i nektaru. Pierwszym towarowym pożytkiem  będzie  mniszek , wierzba krucha i zaraz potem rzepak.  Po  dość długim okresie mrozów bez opadów śniegu  rzepak w wielu rejonach  kraju wymarzł, w  naszym  rejonie jak oceniamy do 50 % areału rzepaku  zostało przeorane.  O wydajności  z tych pożytków decyduje  również aura,  miejmy nadzieję, że przynajmniej ta będzie sprzyjać. 

 

       

 

                        

 

 

     

 


29.07.2016

 Miód mniszkowy - wyjątkowo aromatyczny, wiosenny miodek  stymuluje czynności nerek, wątroby oraz żołądka.  Delikatna, kremowa konsystencja zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy słodkiego nektaru. 

Newsletter