Aktualności »

Pierwszy miód, pierwszy pyłek

 

              Nie pamiętam tak wczesnego miodobrania , chociaż pszczelarstwem zajmujemy się ponad 25 lat. W tym roku 8 maja zaczęliśmy „kręcić” miód z mniszka. Słowo kręcić może zdziwić niektórych, ale jest ono popularne u pszczelarzy. Z pierwszym wirowaniem zazwyczaj mieliśmy do czynienia po koniec maja. W tym sezonie- oczywiście na naszym terenie- może się okazać, że w maju będziemy mieć za sobą też wirowanie i rzepaku, i akacji. Już teraz widać , ze akacja / jeżeli nie wymarznie/ zakwitnie w ciągu tygodnia, a lipa tuż po niej. Oczywiście nie chodzi tu o bicie rekordów. Termin wybierania miodu musi być optymalny- tzn. miód musi być dojrzały, co oznacza, ze nie powinien zawierać więcej niż 20% wody . Wyższa zawartość wody może powodować fermentacje miodu. Zbyt szybkie wybieranie miodu to dość powszechny grzech naszych pszczelarzy.
          Maj to początek żniw u pszczelarzy, to okres ciężkiej pracy. To nie tylko wybieranie miodu, to ciągła praca z rodzinami pszczelimi. Wywózka pszczół na pożytki, przeglądy, poszerzanie gniazd, dodawanie węzy, walka z nastrojem rojowym pszczół, hodowla matek.
Maj to też najlepszy okres na pozyskiwanie pyłku kwiatowego. W tym czasie uzyskuje się pyłek o najlepszych walorach smakowych, a jak wszyscy zjadacze pyłku wiedzą smak pyłku jest często warunkiem jego zażywania.

29.04.2014

Mleczko pszczele działa na organizm aktywizująco i wzmacniająco, regeneruje siły, podwyższa odporność na zakażenia, reguluje procesy przemiany materii.

Newsletter