Aktualności »

Miód z mniszka lekarskiego

 Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale)  porasta łąki, pastwiska, przydrożne trawniki i ogrody całej Europy, Azji i obu Ameryk. Większość z nas postrzega go jako niechcianego gościa, trudny do wytępienia chwast. Roślina ta kwitnie na przełomie kwietnia/ maja.  Jest cennym źródłem pyłku kwiatowego oraz słodkiego nektaru zarówno dla pszczół jak i innych owadów. 

 

 

Mniszek lekarski nie ma dużych wymagań glebowych ani pogodowych.  Dobrze sobie radzi również podczas chłodnych i mało słonecznych wiosen. Jest jedną z najwcześniej zakwitających roślin, dzięki temu pszczoły mają zapewniony pożytek również wtedy, gdy inne rośliny miododajne dopiero przygotowują się do rozpoczęcia wegetacji. Wygląd mniszka lekarskiego zna każdy z nas. Dorasta maksymalnie do 40 cm wysokości. Ma szeroką, pustą w środku szypułę. Znajdujące się na niej kwiaty są intensywnie żółte i ładnie pachną. Podczas kwitnienia masowo przyciągają pszczoły żywiące się nektarem oraz pyłkiem kwiatowym. Mniszek lekarski rośnie praktycznie wszędzie, dzięki czemu pszczoły raczej nie mają problemu z odnalezieniem jego widocznych z daleka kwiatów.

 

 

Mniszek lekarski kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Wydajność miodowa mniszka lekarskiego to około 20 kg z jednego ha zwartego pożytku. Imponująca jest natomiast wydajność pyłkowa – aż 260 kg pyłku z jednego ha. Oprócz właściwości miododajnych, mniszek lekarski ma też zastosowanie w medycynie naturalnej oraz w kuchni. 

 

Miód z mniszka lekarskiego w stanie płynnym ma jasnożółty kolor.  Szybko krystalizuje przybierając jasną, wręcz białą barwę. Charakteryzuje się ziołowym zapachem kwiatów tej rośliny.  Wysoka zawartość glukozy szybko dostarcza nam energii. Miód mniszkowy zawiera  cholinę co sprawia, że idealnie nadaje się do leczenia:

  •  Schorzeń Wątroby
  •  Woreczka żółciowego
  •          Żołądka

  • Niedokrwistości
  • Zaburzeń trawienia
  • W stanach wyczerpania fizycznego lub psychicznego 

 

Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat. Miód mniszkowy - wyjątkowo aromatyczny, wiosenny miodek  stymuluje czynności nerek, wątroby oraz żołądka.  Delikatna, kremowa konsystencja zadowoli najwybredniejszych smakoszy miodów. 

 

    

 

  

20.08.2017

Dzień Pszczoły w Gospodarswie Pszczelarskim "Dutkowiak"

Newsletter